Paul Nijs slaagt cum laude na openbaar D-examen slagwerk

Op 28 juni vond het Final Percussion Concert van slagwerker Paul Nijs plaats in de concertzaal van het RICK Weert. Hierin legde hij zijn openbaar D-examen af. Paul presenteerde een gevarieerd programma van afwisselend hoogstaande tot lichtere slagwerkmuziek. Alle kanten van het hedendaagse slagwerk werden belicht: van een grandioze marimbasolo tot een intiem vibrafoonwerk en van snelle trucjes op snare drum tot een schreeuwende paukensolo. Bij een van de werken werd zelfs een megafoon gebruikt om ritmes door te spreken. Ook een theatrale uitvoering van Theatric No. 10 kwam aan bod, waarin geen instrumenten worden gebruikt, maar de handen dienen om verschillende wiskundige figuren uit te beelden.

Tevens werden twee werken gespeeld van de befaamde slagwerklegende Nebojsa Jovan Zivkovic: Homo Balcanicus en Uneven Souls. Zijn werken behoren tot de moeilijkste categorie van het slagwerk. Het eerste werk was zelfs een Nederlandse première.

Een staande ovatie mocht Paul na zijn laatste muzieknoten in ontvangst nemen. De jury beloonde deze muzikale avond met een onafgeronde 10. Deze puntentoekenning is nog niet eerder voorgekomen.