Dutch Biography

 
Paul Nijs (2016)

Van kinds af aan heeft de 21-jarige Paul Nijs (1998, Weert) een enorme passie voor muziek en met name voor het slagwerk. Meerdere successen behaalde hij als solist in regionale, nationale en internationale concoursen, waaronder de Nederlandse Kampioenschappen Slagwerk, het prestigieuze Prinses Christina Concours (PCC) en het World Music Contest (WMC).

2014 was een bewogen jaar met enkele hoogtepunten zoals een gezamenlijk optreden met de beroemde podiumkunstenaar Herman van Veen op zijn eigen landgoed De Paltz in Soest en een soloconcert tijdens het Prinsjesbal, ter gelegenheid van Prinsjesdag in Den Haag. Daarnaast was Paul een van de slagwerkers van het Orkest van Nederland, een tv-programma uitgezonden op RTL4. Na verschillende voorrondes bemachtigde hij een finaleplaats en mocht met het orkest een concert verzorgen dat rechtstreeks uitgezonden werd op live tv vanuit de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Het jaar 2014 werd bijzonder afgesloten met een concertreis naar Shanghai, China van Harmonie St.-Joseph Weert, waar Paul als solist met het orkest verschillende concerten gaf.

Paul werkte samen met mensen als Wibi Soerjadi, Joost Vrouenraets, Martijn Krabbé, Dominic Seldis en anderen. Orkestervaring deed hij op onder dirigenten als Jan Willem de Vriend, Alex Schillings, Jan Cober, Jussi Jaatinen en Björn Bus. Daarnaast is hij o.a. verbonden geweest of heeft hij zijn medewerking verleend aan het TROMP Percussion Concours, het Grachtenfestival Amsterdam, het Nederlands Blazers Ensemble, de Alphons Wintersprijs, Brassband Limburg, Theatervoorstelling i Am, het Radio 4-programma Podium op Zaterdag met Wouter Pleijsier en het muziekfestival Bospop.

In 2016 mocht Paul een week lang masterclasses volgen tijdens het tweejaarlijkse zomerkamp ZISAMP van Nebojša Jovan Živković, professor aan de Universiteit voor Muziek en Kunst Wenen. Andere masterclasses volgde hij bij Lennard Nijs, Martin Grubinger, Pedro Carneiro, Nanae Mimura, Garrett Mendelow, Fumito Nunoya, Ruud Wiener, Raymond Curfs en het Tchiki Duo.

In 2011 en 2016 was Paul prijswinnaar van het Prinses Christina Concours en in 2017 werd hij gevraagd om ambassadeur te worden van dit concours in de Regio Zuid 1. Het ambassadeurschap houdt o.a. in ervoor te zorgen dat jonge kinderen en jongeren geënthousiasmeerd worden om mee te doen aan en daardoor kennis te maken met een stijlvol concours, waarin ze gejureerd worden door een professionele jury.

In 2017 gaf Paul zijn Final Percussion Concert in de concertzaal van het RICK, in het kader van het openbaar D-examen HaFaBra. Hier werd ook de Nederlandse première van het nieuwe marimbawerk Homo Balcanicus van componist Nebojša Jovan Živković ten gehore gebracht. Paul werd door de jury beoordeeld met een onafgeronde 10 en werd geprezen voor zijn uitmuntende bekwaamheid van het slagwerk en vernieuwende programmakeuze.

Nadat Paul in 2017 zijn VWO-diploma behaalde, vertrok hij naar Engeland om daar chiropractie te studeren aan het AECC University College in Bournemouth. De studie chiropractie duurt 5 jaar en is een academische fulltime dagopleiding die te vergelijken is met de studie geneeskunde in Nederland. Door zijn muzikale achtergrond wilt hij over een aantal jaar nadat hij is afgestudeerd zich gaan inzetten in wat chiropractie kan betekenen voor professionele musici en andere kunstbeoefenaars.

Momenteel werkt hij aan zijn eerste compositie voor solo marimba, die in 2020/2021 zal worden gepubliceerd.

[19 December, 2019]